De eerste gierzwaluwen nu ook in Nederland!

Beste mensen,
Op www.waarneming.nl is goed te volgen hoe de trekvogels het land weer binnenkomen. De eerste Gierzwaluw werd gesignaleerd op 1 april (geen grap) onder Tiel. Een waarneming op 31 maart is (nog?) niet goedgekeurd.
Zie de melding met details: http://waarneming.nl/waarneming/view/53119206 .
Alle aankomstdata met links van drie zwaluwen staan, zie hieronder.

7 Reacties op “De eerste gierzwaluwen nu ook in Nederland!”

 1. K. Klein schreef:

  Er broeden iedere jaar een paartje gierzwaluwen in een holle ruimte achter de goot. De meeste jaren vliegen ze er begin of midden mei naar binnen maar dit jaar zijn ze wel erg laat omstreeks 25 mei zag ik de eerste op de kolom vliegen.

 2. J. Roerhorst schreef:

  Bij ons in Nieuwegein zagen we ze op 7 mei voor het eerst terug, laat dus! Was het eind april niet gewoon te onprettig weer voor ze? Geen idee, soms zijn ze er op m’n moeder’s verjaardag, 25 april, al. De visdiefjes waren wel op tijd, begin april…

 3. M. van der Wijst schreef:

  De lucht is opvallend leeg. Andere jaren hebben we om deze tijd allang een redelijk groot aantal gierzwaluwen boven ons huis gesignaleerd. Een paar dagen geleden twee, gisteren drie. Wat is er aan de hand? Insectengebrek? Wij wonen in Arnhem niet ver van de bossen. Gisteren plm 100 km gereden en nauwelijks insecten op de voorruit. Landbouwgebieden zijn industriegebieden geworden met veel gifgebruik. Zorgwekkend…

 4. A.M. Hoes schreef:

  Zaterdag 21 april 2018 rond 19.00 uur 3 gierzwaluwen gezien boven ons huis in Bussum. Wat opvallend is, dat er de afgelopen dagen zeer weinig gierzwaluwen boven onze huizen te zien zijn, terwijl het prachtig weer is en andere jaren ‘ giert’ het rond deze tijd van de vogels…. wij hebben 8 nestkasten hangen die ieder jaar vroeg worden ontdekt, maar nu geen enkel teken van leven rondom de kasten…. we wachten het af. Is het een teken dat er echt te weinig insecten zijn?

 5. M.Gijswijt schreef:

  2-5-2018
  Vandaag boven het Vogelmeer in de Kennemerduinen wel 30 foeragerende gierzwaluwen. Ze waren er heel kort.

 6. Fam.Los schreef:

  Zaterdag 28 april 10.00 uur gierzwaluw op de grond in achtertuin. Vanaf tweede verdieping weg laten vliegen.
  Zeker weten dat ze er weer zijn! Nu nog wachten op het goede weer!

 7. A.kaman schreef:

  Zondag 22 april 10 uur eerste gierzwaluwen gezien boven krommenie 19 april eerste boerenzwaluw

Laat een reactie achter